Tuesday, October 28, 2008

Ikan Buntal Masak Tempoyak

Resipi Ikan Buntal Masak Tempoyak

Bahan-bahan:
Ikan buntal 1 kilo(ikan disiang dan diperapkan dengan asam jawa & limau nipis untuk menghilangkan bau hanyir selama 1 jam)
2 sudu makan tempoyak(ikut suka/rasa)
5 ulas bawang putih(dipotong)
6 ulas bawang merah(dipotong)
2 batang serai(ditindik)
20 biji cili padi, ditumbuk (ikut suka/rasa)
Serbuk kunyit
3 cawan air(ikut kepekatan)
Garam(ikut rasa)
Gula(kalau terlalu pedas/masin)

Cara-cara:
Ikan dibersihkan dan diperapkan dengan asam jawa dan limau nipis untuk menghilangkan bau hanyir ikan, serbuk kunyit, bawang putih dan bawang merah dipotong, cili api ditumbuk halus dan digaulkan dengan tempoyak tadi masukkan ke dalam periuk yang diletakkan air gaul sehingga rata, letak atas api dan biar 3 minit baru masukkan ikan yang terlebih dahulu dibersihkan tadi, sambil itu masukkan serai, garam, jangan terlampau masin, kalau agak-agak pedas/masin sangat masukkan gula sikit.

Cadangan Hidangan:
Sedap dimakan panas dengan nasi putih, amat menyelerakan. Selamat mencuba...